Peter Hedstrom

Supertalangen får chansen

– Sunnegrabben Elias Svensson växlar upp till Supercar i RallyX-finalen. 

Framgång föder framgång sägs det, Elias Svensson är vass förare i Crosskart Extrem. Tillsammans med Hedströms Motorsport och Lecab får nu blott 18-årige Elias chansen att lägga i en högre växel och testa Hedströms Motorsports VW Polo Supercar i finalen på RallyX.   

Till vardags hittar honom bakom ratten på en Crosskart Extrem från Casmat Sweden. Elias är superhet i Crosskart Extrem just nu, ligger fyra i RallyX. Hann vann både senaste deltävlingen i RallyX (Riga) och i Crosskart-SM (Likenäs).
Till finalen i RallyX Nordic växlar han tävlingsbil från sin bakhjulsdrivna Casmat Extrem drygt 400 kilo och ca 150 hästkrafter till Hedströms Motorsports fyrhjulsdrivna fullblodsmonster, en VW Polo Supercar med fyra gånger så mycket effekt fördelat på drygt 1200 kg.
– Det ska bli jäkligt kul, vi har kört ett test nu i torsdags inför tävlingen, berättar Elias Svensson.
Testet gjordes på Höljes och Elias fick börja i värsta tänkbara förhållanden, på blött underlag. 
– Det gick fint och bilen kändes fin att köra även om det var svårkört när det regnade, sen torkade det upp och gick allt fortare, fortsätter Elias.

Styrningen i finalen av RallyX blir möjlig tack vare Oscar Svedlund och Lecab, som tillsammans med Hedströms Motorsport vill matcha fram en ny talang i rallycrossens tungviktsklass.
– Oscar ringde mig på jobbet för tre veckor sen och tyckte jag skulle testa Supercar i finalen på RallyX, jag kunde inte fatta det först, berättar Elias.
Oscar hade fått upp ögonen för den kvicke Sunnebon som gjort imponerande resultat och gärna vill se vad han kan prestera i tungviktsklassen.
– Elias är fantastiskt snabb, en riktig supertalang, vilket han visat på de tävlingar han kört, sen vet jag att det är ett stort steg upp till Supercar, berättar Oscar Svedlund.
Ett första test i tävlingsmiljö med Supercar för Elias blir i RallyX-finalen i Strängnäs, men det kan bli mer.
– Vi tar Strängnäs som ett första test, sen får vi se från det vart det bär, avslutar Svedlund.

Elias Svensson kommer för övrigt köra dubbelt i Strängnäs, då han även har chans på total pallplats i internationella tävlingsserien RallyX:s Crosscar-klass med sin Casmat Extrem. Han är där endast sex poäng från bronsplats.  

Finalen av RallyX körs redan nästa helg, den 23-24 Juli på Strängnäs Motorstadion.

This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.
adv 1